Haaruitval, Waarom ik!?


Het is genetisch bepaald of je aanleg hebt voor haaruitval. Het beeld van de vader maar vooral de moeder geeft een indruk van deze erfelijkheid. Sommige genen die bij de moeder aanwezig zijn worden doorgegeven aan het mannelijk geslacht.

Wist u dat 30% van de mannen van 30 jaar al last hebben van erfelijke haaruitval en 50% van de mannen van 50 jaar?  Dat 1 op de 3 vrouwen ook last heeft van haaruitval of dunner wordend haar?

Hieronder hebben wij de belangrijkste 3 (niet genetische) oorzaken omschreven:
1. Koffie
2. Roken
3. Voeding


Koffie:

Wat door velen niet gerealiseerd wordt, is dat stress in het lichaam ook veroorzaakt kan worden door voeding. Cafeïne dat in thee, koffie en bepaalde frisdranken zit, stimuleert de adrenaline activiteit in het lichaam die een negatieve werking heeft op de haargroeihormonen. Decafé koffie is niet veel beter voor ons lichaam, aangezien deze koffie andere stimulerende stoffen bevat (Theobromine en Theophyline) die hetzelfde effect op het lichaam hebben als cafeïne. Dit alles wil niet zeggen dat wij onmiddellijk moeten stoppen met het drinken van thee en koffie, maar voor gezond haar is het verstandig om het cafeïnegehalte in de gaten te houden.
 
Product Cafeïnegehalte
Koffie 66-88 mg
Sterke kop thee 80-110 mg
Slappe kop thee 20-45 mg
Cola 25-58 mg
Melk chocolade reep  3-20 mg
Pure chocolade reep 40-50 mg
Kop warme chocolademelk     25-30 mg
Pijnstillers 15-32 mg

De gevoeligheid voor cafeïne is sterk individueel bepaald. Dit hangt onder meer samen met het lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht en nicotinegebruik. Een algemeen advies over de maximale hoeveelheid cafeïne is dan ook niet te geven. Wel is bekend dat bij een persoon van 70 kg een consumptie van 600 mg cafeïne per dag (7 tot 8 kopjes) aanleiding kan geven tot overgevoeligheid die zich kan uiten in klachten als lichte haaruitval.
 
Roken:

Het is algemeen bekend dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Klaarblijkelijk wordt door de nicotine in tabaksproducten de bloedtoevoer naar de aderen min of meer afgeknepen. Ook de zuurstof in het bloed vermindert door de koolmonoxide in tabaksproducten. Dit samen kan er voor zorgen dat er haaruitval gaat optreden.

Even testen:  Druk een vingertop stevig op een tafel totdat het topje van de vinger wit is. Als u nu weer loslaat moet de vinger binnen 2 seconden weer de oorspronkelijke kleur terug hebben. Doe nu hetzelfde direct na het roken van een sigaret. Wedden dat het nu langer duurt?.

Wat is er nodig voor een gezonde haarfollikel:
  • Zuurstof
  • Vitaminen
  • Mineralen

Eigenlijk is het logisch: 
Omdat bewezen is dat nicotine een negatieve invloed heeft op de bloedtoevoer in de aderen en gegeven het feit dat normaal het bovenhoofd het meest doorbloedde deel is van ons lichaam (nodig voor een gezonde haargroei) is het logisch dat roken invloed heeft op haargroei, en dan wel in negatieve zin.  Maar het gaat verder, door het roken kunnen er ook andere gezondheidproblemen ontstaan. Ook die kunnen weer een negatieve invloed hebben op haargroei. Denk eens even aan de eventuele medicijnen die nodig zijn. Ook die kunnen haaruitval als bijwerking hebben.

Ouder worden en grijs haar: 
Natuurlijk is dit erfelijk bepaald maar een gevolg van roken is ook het sneller ouder worden. En daarmee ook sneller grijs haar. Er is zelfs sprake van dat er op een gegeven leeftijd het aantal rokende mensen met grijs haar twee maal groter is als bij mensen die niet roken. (British Clinical Magazine, Dec. 21, 1996) Dit wil niet zeggen dat alle rokers kaal worden door roken.  Het is wel zo dat als er een erfelijke aanleg aanwezig is het roken de haaruitval kan versnellen. Dus door te stoppen met roken zal de haaruitval langzamer verlopen. Ook kunnen preventiemiddelen om haaruitval te stoppen beter hun werk doen. (www.haarconsument.nl).

Kortom:
Uit Amerikaans onderzoek  (bij mannen) is geconcludeerd dat roken het haaruitval proces versneld. De onderzoekers denken dat de rook de bloedvaten in de huidpapil en het DNA van de haarfollikel beschadigd. Tevens wordt de haargroeicyclus verstoord zoals dat ook gebeurt bij een tekort aan oestrogeen, wat weer tot haarverlies leidt.

Advies:  
Rook u meer dan 10 sigaretten per dag, kijk dan ook eens naar een methode om de bloedtoevoer naar de haarfollicel te verbeteren. Zie de HairMax Laserkam.
 
Voeding

Voeding en leefwijze zijn belangrijke elementen die met een vaak erfelijk aanwezige aanleg zorgen voor de “pleksgewijze” haaruitval. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van ons lichaam dat indringers of andere eigen cellen bestrijdt. De relatie met voeding zit hem in een belangrijke locatie van ons immuunsysteem, onze darmen, en in het voedsel dat we binnenkrijgen.  Ons voedingspatroon bevat elementen die zo kort geleden zijn toegevoegd dat wij evolutionair gezien nog niet zijn bijgewerkt ten opzichte wat wij pakweg zo’n 100.000 jaar geleden aten nodig voor de opbouw van ons lichaam. Pas sinds 6.000 jaar eten we granen, aardappelen, peulvruchten en zuivel. Conserveermiddelen kennen we nog veel korter. Archeologisch onderzoek heeft inzicht gegeven in wat mensen toen aten. Hun voeding en manier van leven past nog steeds beter bij onze huidige genetische structuur dan onze moderne westerse leefstijl doet.

Zij  aten wild vlees, groenten, fruit, noten en zaden en kenden slechts kortdurende stress. Ook insecten zijn in verschillende perioden voor onze voorouders een belangrijke eiwit- en voedingsbron geweest.

Wij  eten  vlees van vee en kippen die granen eten, eten te weinig groenten, fruit, noten en zaden. Ons groenten en fruit komt van magnesium en seleniumarme grond, Onze schildklier krijgt te weinig jodium en we eten veel minder vis dan onze voorouders.

Kortom een deel van ons haarverlies ontstaat door een combinatie van genen , constitutie (dit is de aanleg van een individu bij de geboorte, een situatie die door de gezondheidssituatie van de moeder tijdens de zwangerschap kan worden beïnvloed),  en omgevingsfactoren (dit zijn de verkeerde voeding en leefwijze).  

Het auto – immuunsysteem reageert op stoffen in het lichaam die er niet thuis horen en waarvan het lichaam zich, in elk geval in het bloed wil ontdoen. Bij alopecia areata zijn dat eiwitten die lijken op eiwitten die voorkomen bij de haarfollicel. Stress, lichamelijk of geestelijk, is ook op te vatten als een van de omgevingsfactoren die tot activatie van het immuunsysteem kunnen leiden. Zo kan een schildklieruitputting ontstaan door vele en langdurige auto – immuunstoornissen.

Aangezien voeding een cruciale rol speelt als bouwstof voor alle biochemische processen zal dit dan ook een  belangrijk onderdeel zijn om het overactief immuunsysteem tot rust te brengen en het lichaam te helpen in balans te komen.

Dit alles kunnen we dus aanvullen door extra toevoeging van de juiste vitamine en bouwstoffen, zoals omega-3-vetzuren, vitamine D3 (=zonlicht), jodium, magnesium, antioxidanten, bioflavonoïden (bijvoorbeeld rood fruit). In combinatie met voldoende beweging.