1. Clin. Drug Invetig. 2009, 29(5):283-92. doi: 10.2165/00044011-200929050-00001.

HairMax Laserkam laser fototherapie in de behandeling van mannelijke Alopecia Androgenetica: een gerandomiseerde, dubbelblinde, 'namaak' apparaat multi gecentreerd onderzoek.

Leavitt M, Charles G, Heyman E, Michaels D.
Private Dermatology Practice, Maitland, Florida, USA.

Achtergrond en doelstelling:
Het gebruik van lage niveaus van nabije infrarood licht voor het verminderen van pijn, ontsteking en oedeem, het bevorderen van de genezing van wonden, diepere weefsel en zenuwen en het voorkomen van beschadiging aan het weefsel is al 40 erkend sinds de uitvinding van de lasers. De HairMax Laserkam is een draagbare klasse 3R lager niveau laser therapie apparaat dat een enkele laser module bevat dat 7,9 of 12 stralen emulgeert met een golflengte van 655 NM ( +/- 5%). Het apparaat bevat een techniek dat het haar van de gebruikers scheidt door middel van de kammen. Dit verbetert de levering van het laserlicht op de hoofdhuid. De kammen zijn zo ontworpen dat elk van de tanden samenvalt met de laserstraal. Door het uitlijnen van de tanden met de laserstralen kan het haar worden gescheiden en de laser energie geleverd aan de hoofdhuid van de gebruiker zonder belemmering van de individuele haren op de hoofdhuid.

Het primaire doel van het onderzoek was om de veiligheid en effectiviteit van de HairMax Laserkam in de bevordering van de haargroei en bij het stoppen van haaruitval bij mannen gediagnosticeerd met Alopecia Androgenetica (AGA) te beoordelen.

Methoden:
Deze dubbel blinde 26 weken durende studie met gerandomiseerde mannelijke patiënten met Norwood-Hamilton klassen IIa-V AGA op de behandeling met de HairMax Laserkam of het 'namaak' apparaat (2 : 1). Het 'namaak' apparaat gebruikt in de studie was identiek aan het actieve apparaat behalve dat het laserlicht is vervangen door een niet-actieve gloeilamp.

Resultaten:
Van de 110 patiënten die de studie voltooiden, vertoonde de proefpersonen in de HairMax Laserkam behandelingsgroep een significant grotere toename van de gemiddelde terminale haardichtheid dan proefpersonen in de 'namaak' groep ( p < 0,0001). In overeenstemming met dit bewijs van primaire effectiviteit werden significante verbeteringen in de totale haargroei aangetoond in termen van subjectieve beoordelingen van patiënten (p < 0,015) na 26 weken ten opzichte van de haarlijn. De HairMax Laserkam werd goed verdragen zonder ernstige gemelde bijwerkingen en geen statistisch verschil in bijwerkingen tussen de studiegroepen.

Conclusie:
De resultaten van deze studie suggereren dat de HairMax Laserkam een effectieve, goed te verdragen en veilige laser fototherapie apparaat is voor de behandeling van Alopecia Androgenetica bij mannen.

PMID: 19366270 (Pubmed - indexed for MEDLINE) wereldwijd door te streven naar bijkomende internationale medische hulpmiddel registraties en verder de geloofwaardigheid van de HairMax Laserkam op de wereldmarkt te vestigen.

Terug naar klinische studies.